Witam, na pierwszy ogień danie proste i szybkie.
Makaron na
sposób chiński.
Do jego wykonania
będzie nam potrzebne:
- Oczywiście
makaron, ja osobiście w tej wersji użyłem zwykłego spagetti, ok 150g. na 2
porcje.
- pieczarki ok
150g.
- fasolka zielona
ok 150g.
- pędy bambusa ok
100g. (chyba, że lubicie bardzo bambusa, wtedy dajecie więcej)
- kięłki fasoli
mung 100-150g.
- cukinia młoda ok
połowy.
- sos słodko
kwaśny ok 50ml. (chyba, że ktoś woli mocniejszy)
- sos sojowy
ciemny ok 50ml. (podobnie jak poprzednio)
Czas
przygotowywania ok 30 minut.
Ja zaczynam od
wstawienia wody na makaron, bo to jest wyznacznik mojego czasu w tym przepisie.
Pieczarki kroimy w
ósemki. Fasolkę na mniejsze części. Wrzucamy
pieczarki razem z fasolką na rozgrzany wcześniej wok z niewielką ilością
tłuszczu. Przesmażamy chwile. Dodajemy odsączone wcześniej pędy bambusa.
Chwilkę smażymy. Dolewamy nasze sosy.
W tym czasie nasza woda powinna już wrzeć.
Wrzucamy makaron by zaczął się gotować.
Na naszym woku duszą
się więc pieczarki, fasola i bambus wraz z sosami. Naszą połówkę cukinii kroimy
na cztery części wzdłuż, następnie na mniejsze części. Dosypujemy do naszego
woka. Dodajemy też naszą fasolę mung. Chwilę smażymy. Makaron już powinien być prawie
ugotowany. Dlatego prawie gdyż będzie się jeszcze chwilkę gotował i smażył na
naszym woku. Odcedzamy więc go i dodajemy do woka. Podlewamy niewielką
ilością wody (mniej więcej 200ml). Chwilkę gotujemy pod przykryciem, a
następnie odparowujemy. Potrawa jest już prawie gotowa. Gdy woda już znikła z
naszej patelni, jeszcze chwilkę przesmażamy makaron i wykładamy go na nasze
talerze. Można też w ostatniej fazie smażenia podlać go kapką sosów, ale to już
rzecz gustu.
Potrawa
skończona.
Jeżeli chcecie
zrobić wersję bardziej sytą to proponuję dodać piersi z kurczaka pokrojone w
cieńsze paski wraz z pieczarkami i fasolką do woka. To wzbogaci smak makaronu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz